Alegerea inteligenta a sistemelor cu panouri solare partea a doua

panouri solare

Probleme deosebite apar in alegerea si dimensionarea corecta a sistemelor cu panouri solare cu aport la incalzirea locuintelor.

Acesta datorita complexitatii unui astfel de sistem,  precum si a bugetelor sensibil mai mari necesare la achizitia unui sistem de acest tip.

SAMSUNG

In general , implementarea sau integrarea unui sistem cu panuri solare in instalatia de incalzire si preparare apa calda menajera a unei locuinte necesita o analiza particularizata pentru fiecare caz in parte.

In primul rand, aportul panourilor solare la incalzire este mai mare daca locuinta are un sistem de incalzire de joasa temperatura – incalzire prin pardoseala sau prin ventiloconvectoare-care fac posibil transferul unei fractii mai mari de la sistemul solar catre sistemul de incalzire.

Se accepta ca se pot obtine rate de aport de 35- 50 % din totalul necesarului pentru incalzire si apa calda menajera .

Se analizeaza cu maxima atentie pozitia de montaj a panourilor solare , care asigura in buna masura randamentul de captare . Aceasta  trebuie sa aiba o orientare sudica si o inclinatie de 40-60 de grade fata de planul orizontal.

poza 3-min
poza 4-min

Suprafata insumata a panourilor solare este o alta valoare de mare importanta.  Specialistii germani si austrieci accepta empiric cateva valori orientative :

Pentru o casa cu suprafata de 100 mp se accepta un optim de 10 mp suprafata panouri solare

Pentru o casa cu suprafata de 200 mp se accepta un optim de 20 mp suprafata panouri solare.

Se considera ca valori mai mari ar ridica costul de implementare si ar micsora ratele de amortizare.

Sistemele cu panouri solare cu aport la incalzire necesita vase de stocare specializate , de valori medii si mari. Aceste pufere asigura transferul energiei de la panourile solare la sistemul de incalzire si acumularea energiei in masa de agent. Dimensionarea puferelor de stocare este in corelatie directa cu marimea sistemului cu panouri solare .

La fiecare metru patrat de panou solar trebuie sa corespunda cca 60-70 litri apa de stocare.

In afara de marime, puferul de stocare trebuie sa aiba si o anumita constructie , conform functiilor pe care le indeplineste . Alegerea tipului de pufer este determinate de tipul instalatiei de incalzire.

poza 5-min
poza 6-min
poza 7-min
poza 8-min

Noi  folosim atat pufere de stratificatie cu una sau doua serpentine, cat si pufere tanc in tanc, pufere cu serpentine de inox pentru preparare apa calda menajera, cat si pufere simple cu statii de preparare apa calda menajera in regim instant sau in combinatie cu boilere mono sau bivalente.

Alegerea puferului depinde si de tipul cazanului de incalzire cu care este echipata locuinta.Trebuie sa retinem ca sistemul clasic de incalzire trebuie sa acopere 100 % din necesarul de incalzire .

O importanta deosebita trebuie acordata si regulatorului electronic care comanda si controleaza sistemul cu panouri solare cu aport la incalzire.

Acesta preia in buna parte controlul instalatiei si determina functionarea corecta a componentelor .

Regulatoarele noastre au functii de control  al tranferului solar, al incarcarii tancurilor de stocare, al sistemului de incalzire al casei si al modului de preparare a apei calde menajere.

Aveti mai jos fisa de evaluare pentru montajul unui sistem solar in functie de datele locuintei .

Fisa evaluare locatie client download pdf sau transformat in fisier imagine